Titkosított meghajtó készítése

Ebben a cikkben mutattam egy módszert a fájlok titkosítására, azt akkor érdemes használni, ha a fájlt pl. e-mailben el akarod küldeni valahová, vagy hordozható adattárolón, pl. pendrive-on tartod. A cél az volt, hogy ha elveszíted a pendrive-ot, ha idegenek hozzáférnek a levelezéshez, akkor sem legyen olvashatók az adataid. A módszer kiváló ezekre a helyzetekre, de nagyon kényelmetlen lenne azt mindennapos használatban alkalmazni, hiszen kinek van kedve állandóan titkosítani és kibontogatni a fájlokat. Nem beszélve arról, hogy a titkosítatlan, de törölt fájlok viszonylag könnyen helyreállíthatók, így a gyakorlatban nem is igazán működne ez a módszer.

Van erre jobb eszköz, igazából több is. Az egyes operációs rendszerek saját megoldást is kínálnak, de sajnos ezek különbözők, így vagy elfogadod az adott platform megoldását, vagy egy olyan megoldást választasz, amely több operációs rendszeren is rendelkezésre áll. Szerencsére van ilyen is.

Windows

A Windows a 7-es verzió óta kínál saját megoldást a meghajtók titkosítására, igaz, a Windows 10-re sikerült igazán kicsiszolniuk ezt. Sajnos a Home változatban ez nem érhető el, így a megoldás csak a drágább, Pro változat tulajdonosainak áll rendelkezésre. A Bitlocker működéséhez melegen ajánlott egy ún. TPM chip, ez egy olyan alkatrész a számítógépben, amely a titkosításhoz szükséges kulcsokat nagy biztonsággal képes tárolni. Ezek a kulcsok a chipből nem olvashatók ki, ezért egy titkosított merevlemez tartalmához úgy sem lehet hozzáférni, ha azt a gépből kiszerelik és egy másikba beépítik.

Mac

Az Apple gépek operációs rendszere szintén tartalmaz titkosítási lehetőséget, ezt a Rendszerbeállításokban a Biztonság és adatvédelem lapján lehet bekapcsolni. Érdemes a titkosítás feloldását az iCloud fiókhoz kötni.

Veracrypt

Van egy olyan megoldás is, ami ugyan bonyolultabb, de egyaránt működik Windows, MacOS és Linux rendszerű gépeken is, akár egy pendrive-ra is telepíthető, és elég jó biztonságot nyújt, ez a Veracrypt.

Telepítés

Ha le akarod tölteni, keress rá a Google-ön, vagy kattints ide. Két változatban érhető el, az első az ún. telepítős, a másik a hordozható (portable). Az előbbit telepíteni kell a gépedre, a másikat pedig csak ki kell csomagolni, és a hordozható háttértárra kell másolni.

Titkosított meghajtó

A titkosított meghajtó a Vercrypt esetében egy fájl, amit a program diszkként kezel.