Neptun órarend a naptáradban

A Neptunnak van egy kevesek által ismert, de nagyon kényelmes szolgáltatása: az órarend automatikus megjelnítése az elektronikus naptárakban. A beállítás egyszerű, bár az utolsó lépés attól függ, hogy melyik naptár programot használod. Persze nem csak az órarend, hanem a vizsgaidőpontok is megjennek, hallgatónak, oktatónak egyaránt.

Hogyan történik ez a gyakorlatban?

A szolgáltatás azon alapul, hogy a Neptun az órarendedet egy sok program által ismert (ún. iCalendar) formátumban is elérhetővé tudja tenni. A használatához egy url-re van szükség, ami a te naptáradra mutat az interneten, ezt kell megadnod a naptárprogramodban. Élő intenet kapcsolat mellett a naptárad időről időre lekérdezi a változásokat és aktualizálja azt, ezért mindig az aktuális, a központi órarendben levő órarendet és vizsga időpontjaidat mutatja majd.

Szükség van tehát erre a linkre, ami nem nyilvános, a lekéréséhez be kell jelentkezned a Neptunba. Ha ez megtörtént, válaszd ki az Oktatás menüből az Órarend menüpontot. A megjelenő oktatási naptár jobb oldalán, felül van a Naptár Export, kattints rá!

Az Outlook, vagy az Apple naptárprogramjához való kapcsoláshoz válaszd ki a Ide kattintva tudja beállítani az Outlook-ban linket, ekkor elindul a naptárprogram és csak jóvá kell hagyni a kapcsolatot.

Előfizetés

Ha más naptárprogramot használsz, először másold a vágólapra a naptár címét (ez az .ics végű hosszú link), majd keress olyan menüpontot, amellyel egy külső naptár csatlakoztatható! A Google naptárjában ez a Ismerős naptárának felvétele menüben, az URL cím alapján pontban van. A párbeszédablakba illeszd be a linket, és készen is vagy. ha más naptárad van, ugyanezt a logikát használva tudod felvenni ezt a naptárt.

Naptár hozzáadása

Innentől nem kell ellenőrizned az órarendedet, az mindig naprakész lesz. Az esetleges időpont, vagy tanterem változások pedig automatikusan megjelennek benne.

Neptun órarend

Milyen programokkal használható?

Általánosságban: minden olyannal, ami képes .ics formátumú naptár fogadására valamilyen külső forrásból. De hogy melyek ezek? A legtöbb mobiltelefonos naptárprogram ilyen. Ha Android vagy IOS (Apple) rendszerű telefonod van, a fent leírtak működni fognak. Az asztali számítógépeden a legnépszerűbbek az Outlook vagy a Tunderbird (egy Lightning nevű kiegészítővel) szintén képes a naptár fogadására.