Cikkek

Titkosított meghajtó készítése #1 - Bitlocker

Ha nem csak egy-egy fájlt szeretnél biztonságban tudni, hanem akár egy egész meghajtót, olvasd el ezt a cikket. Több módszert is mutatok arra, hogy ne kapj infarktust, ha elveszíted a pendrive-odat.

Elolvasom

Neptun órarend a naptáradban

Gondoltál már arra, hogy milyen jó lenne, ha a telefonod, tableted, számítógéped naptárában minden órád, vizsgád automatikusan megjelenne? Pár perc alatt megtanulhatod, hogyan kell beállítani.

Elolvasom

A fájlok titkosításáról

Hogyan lehet fájlokat egyszerűen titkosítani? Hogyan tárold őket egy pendrive-on, hogy akkor se történhessen nagy baj, ha esetleg elveszíted? Ebben a cikkben egy egyszerű megoldást mutatok erre a problémára.

Elolvasom

Postafiók 10 percre

Bosszantó, hogy néha olyan esetben is meg kell adnod az e-mail címedet, amikor semmilyen jövőbeni kapcsolatot nem akarsz fenntartani. Ilyen esetekben jön jól a 10 perces postafiók.

Elolvasom

Labor It Podcast

Weil Zolival évekig csináltunk egy műsort Bitbazár címmel, az Egri Városi tévén ment, kéthetente jelent meg egy-egy újabb adással.

2010-ben ez abbamaradt, de nekem mindig is hiányzott. Voltak vblog próbálkozásaim, de nem tudtam túllépni az unalmas szinten, átmenetileg azt feladtam. Az akkori műsorvezető, Zoli és Roland szabad idejüket egy civil szerveződésben, a Labor Kollektív Házban töltik, ott merült fel a podcast ötlete.

Labor It Podcast
Labor It Podcast

Operációs rendszerek

1995 januárjában az akkori Chip Magazinban mellékleteként akadt először a kezembe egy Linux telepítő. Feltettem, beleszerettem, és mivel viszonylag kevesen hittek benne, jól tudtam kamatoztatni az ismeretét.


Az Eszterházy Károly Főiskolán elkezdtem tanítani ezt a tárgyat, ehhez készült egy jegyzet és egy feladatgyűjtemény.


Jegyzet   Feladatgyűjtemény
Operációs rendszerek jegyzet

Információbiztonság

Információbiztonsági tananyag

Volt pár bukott projektem, a legnagyobb az volt, amikor közel egy éven át dolgoztam a kocsmákból kitiltott játékgépek új koncepció szerinti szerverének fejlesztésén. Az irányt jónak tartottam, de a projekt végül a gépek betiltásával értelmetlenné vált. A munkát nem kellett befejezni, amit addig csináltunk, nem kellett senkinek.

Viszont ebben a projektben (és egy másikban is) megtanultam, mit jelent a szoftver audit, egy ellenőrzött üzembe helyezés és az üzemeltetés. Olyan elmberekkel találkoztam, akik egy új szemléletet adtak az informatikai fejlesztésekről és általában az üzemeltetésről.

A Közszolgálati Egyetemen egy évet tanultam az EIV szakon (jeles ), azóta sokmindent másképp látok a szakmánkban. Itt kaptam inspirációt arra, hogy a felhasználói biztonságtudatossággal is törődjek, ennek készülő tananyagait olvashatod itt.

Megnézem

Sport

Sajnos későn jöttem rá, hogy a sport mennyit segít abban, hogy a mindennapjaim jól teljenek. Szívesen ajánlom mindenkinek, hogy vágjon bele, és keresse meg azt a fajtáját, amit szívesen csinál. Az sem baj, ha időről időre mást választasz, a lényeg, hogy meglegyen a szükséges mozgásod.

A sportról
Sport
Sport